Ved inngangen til sommerferien er det lite som engasjerer like mye som sol og vind. Dette er også spørsmål vi jevnlig bistår både grunneiere, kommuner og utbyggere med, ettersom kraftutbygging i både stor og liten skala er aktuelt over store deler av landet.
For både vindkraft og bakkemontert solkraft er det viktig med gode avtaler. For grunneiere, enten private eller kommunale, er det avgjørende med attraktiv kompensasjon for arealene som leies ut. Ofte vil dette innebære en kombinasjon av faste leieinntekter og variabel produksjons- eller omsetningsbasert kompensasjon. For utbyggere er det sentralt å ivareta hensynet til langsiktighet, usikkerhet med hensyn til utviklingen i kraftmarkedet og andre risikofaktorer.
De siste årene har bakkemontert solkraft gått fra å være et relativt uvanlig fenomen, til å bli et reelt alternativ for mange grunneiere. Antallet aktører i næringen har mangedoblet seg, og det er ofte flere interessenter til de samme arealene. Solkraftprosjekter er aktuelle på alt fra små skogteiger til store utmarksområder. Selv om det hittil er realisert relativt få bakkemonterte solkraftanlegg, går trenden i klar retning av flere konsesjoner og nyetableringer de neste årene.
Etablering av solkraft reiser mange av de samme spørsmålene som ved vindkraftutbygging. Vi bistår både med utarbeidelse og forhandlinger om grunneieravtaler, og ulike rettslige spørsmål underveis i prosessen. Slike saker engasjerer flere enn de som er direkte involvert, og det vil ofte være aktuelt å se nærmere på naborettslige spørsmål, forvaltningsrettslige spørsmål, og selve konsesjonsprosessen. Ta kontakt ved behov for bistand.