For å optimalisere skatteposisjonene din før 2025 er det flere grep du kan vurdere. Blant annet kan aksjonærer justere verdsettelsestidspunkt for aksjer, realisere fradragsberettigede tap eller overføre formue for å redusere formuesskatt. Det finnes også muligheter knyttet til investeringer i gunstige spareordninger, oppstartsbedrifter og eiendom. Med riktig planlegging kan du sikre betydelige skattemessige fordeler. Advokat Stian Brumoen tilbyr bistand for å navigere disse tiltakene.
Aksjonærer
Endring av verdsettelsestidspunkt:
Vurder å flytte verdsettelsestidspunktet for aksjer fra 1. januar 2024 til 1. januar 2025 ved å registrere en kapitalforhøyelse i selskapet før årsskifte. Dette er spesielt relevant for eiere av ikke-børsnoterte selskaper som har hatt verdifall eller hvis det foretatt betydelig utbytteutdeling i løpet av 2024. Dette kan redusere formuesskatten.
Unngå negativ formuesverdi i enkeltselskaper:
Sikre at enkeltselskaper i et konsern ikke får negativ formuesverdi, da denne ikke kan settes lavere enn null. Dette kan løses ved å overføre egenkapital fra selskaper med positiv formuesverdi.
Realisering av tap:
Vurder salg av aksjer som har lavere markedsverdi enn inngangsverdien for å realisere fradragsberettiget tap for personlige aksjonærer.
Gaveoverføringer
Fordele formuen:
Fordel formuen mellom flere familiemedlemmer for å dra nytte av bunnfradraget, som er 1,7 millioner kroner i 2024. Dette er foreslått økt til 1,76 millioner kroner i 2025. Overføringen kan skje som en gave, et gavesalg eller forskudd på arv, for eksempel i forbindelse med et generasjonsskifte der virksomhet overføres fra senior til junior
Gaver til frivillige organisasjoner:
Gi donasjoner til frivillige organisasjoner. Maksimalt årlig fradragsberettiget beløp er kr 25 000.
Investeringer i:
Bolig og fritidsbolig:
Primærbolig og fritidsbolig verdsettes gunstig i formuesskatten.
Selskaper med lav formuesverdi:
Vurder å investere i selskaper hvor formuesverdien er lavere enn markedsverdien.
Spareordninger:
Boligsparing for ungdom (BSU) gir 10 % årlig skattefradrag etter nærmere regler. Individuell Pensjonssparing (IPS) gir flere skattemessige fordeler, inkludert utsatt skatt på 22 prosent av innbetalt beløp per år. Pensjonsrettigheter regnes ikke som skattepliktig formue.
Oppstartsbedrifter:
Personlige skattytere kan etter nærmere regler få fradrag i alminnelig inntekt på inntil 1 million kroner årlig for aksjeinnskudd i oppstartsselskaper. Fradraget kommer i tillegg til at aksjeinnskuddet, som vanlig, kan inkluderes i inngangsverdien på aksjene som investeres i. For å kvalifisere til fradrag må aksjeinnskuddet være minst 30 000 kroner. Et selskap kan motta maksimalt 5 millioner kroner årlig i innskudd som gir rett til fradrag.
Advokat Stian Brumoen har lang erfaring med skattemessig rådgivning og kan bistå med en helhetlig gjennomgang og praktisk oppfølging av punktene og tiltakene nevnt over. Ta kontakt for en uforpliktende samtale om hvordan vi kan bistå deg.