Ny entreprisedom fra Høyesterett

Fotograf_beate_willumsen_TIL%20WEB_2500px_lengste%20side-5923
Skrevet av:
Stian Storsveen
Advokat
 
30.05.2025

I dom av 23. mai 2025 (HR-2025-977) kommer Høyesterett med viktige avklaringer av rekkevidden for byggherrens endringskompetanse og prinsipielle uttalelser om forsinkelsesrenter.

3549-4912%20web
Saken har sin bakgrunn i en totalentreprisekontrakt mellom Oslo kommune og NCC Norge AS om riving av en gammel ishockeyhall og bygging av Nye Jordal Amfi.
 
Det ene hovedspørsmålet var om merarbeid som skyldes forhold byggherren har risikoen for og tiltrådte opsjoner inngår ved beregningen av 15 %-grensen for byggherrens rett til å pålegge merarbeid i form av endringer etter NS 8407 punkt 31.1, og hvordan vederlaget for endringsarbeider over grensen skal fastsettes.
 
Høyesterett slo fast at begrepet «endring» i NS 8407 kun omfatter byggherrens pålegg som innebærer avvik fra entreprenørens kontraktsmessige ytelser, inkludert inngrep i entreprenørens valgfrihet. Merarbeid som skyldes forhold byggherren har risikoen for, omfattes som hovedregel ikke. Høyesterett konkluderer med at alt arbeid som ikke omfattes av kontrakten skal inngå beregningsgrunnlaget for 15 %-grensen, uavhengig av om det kommer som en byggherreinitiert endring eller et annet forhold byggherren bærer risikoen for. Høyesterett konkluderer også med at opsjoner, dersom annet ikke uttrykkelig er avtalt, i utgangspunktet ikke inngår i beregningsgrunnlaget. Dette gjelder imidlertid ikke dersom mengdene i vesentlig grad overstiger det som kunne forventes.
 
Høyesterett drøfter videre konsekvensene av at 15 % grensen er nådd, og da nærmere bestemt hva som gjelder der partene ikke blir enige om pris. Vederlagsspørsmålet for endringsarbeid ut over 15 prosent-grensen må da primært løses på bakgrunn av alminnelige prinsipper for tolkning og utfylling av avtaler, herunder passivitet og konkludent adferd.
 
Det andre hovedspørsmålet i saken var om forsinkelsesrenten begynner å løpe selv om entreprenørens faktura ikke er tilstrekkelig dokumentert, og hvilken betydning det eventuelt har at byggherren ikke har reist innsigelser mot dokumentasjonen. Høyesterett konkluderer med at forsinkelsesrente ikke løper dersom entreprenøren ikke har spesifisert og dokumentert fakturaene i tråd med kontrakten. Høyesterett fastslår videre at byggherren må fremme innsigelser mot fakturaen før forfall for å unngå at forsinkelsesrenter løper, men oppstiller et unntak fra dette der hvor det er klart at dokumentasjonskravene ikke er oppfylt.
 
Den aktuelle saken gjaldt et kontraktsforhold basert på NS 8407, men vil ha overføringsverdi til tilsvarende bestemmelser i de øvrige standardkontraktene, slik som NS 8405 og 8406, samt underentreprisekontraktene til disse. 

Les hele avgjørelsen her

Relaterte artikler

Skog%20og%20sol

Sommerferie – med sol, solkraft og vind

Sommerferie – med sol, solkraft og vind
04.07.2025
Ved inngangen til sommerferien er det lite som engasjerer like mye som sol og vind. Dette er også spørsmål vi jevnlig bistår både grunneiere, kommuner og utbyggere med, ettersom kraftutbygging i både stor og liten skala er aktuelt over store deler av landet.
readmore
_MG_8924

Ny Høyesterettsdom om erstatningsansvar i kontraktskjeder

Ny Høyesterettsdom om erstatningsansvar i kontraktskjeder
23.06.2025
Høyesterett har nylig avsagt en dom som presiserer og klargjør når alminnelig erstatningsrett kan supplere kontraktsrettslige regler om direkteansvar.
readmore
Hesten

Flere konfliktsaker om hest

Flere konfliktsaker om hest
12.06.2025
Rettslige problemstillinger knyttet til hest vokser i omfang. Advokatfirmaet Mageli har utviklet et solid kompetansemiljø som jevnlig arbeider med denne type problemstillinger.
readmore