Tid for generasjonsskifte?

Stian%20Brumoen
Skrevet av:
Stian Brumoen
Advokat - partner
 
21.03.2025

Slik unngår du de største fallgruvene

Stian%20Brumoen
Generasjonsskifte, der eierskap og ledelse i en virksomhet overføres til neste generasjon, er en prosess som involverer flere juridiske, økonomiske og personlige hensyn. Dette kan være aktuelt i familieeide bedrifter der eiere ønsker å sikre virksomhetens videreføring samtidig som familiens interesser ivaretas. Et vellykket generasjonsskifte forutsetter nøye planlegging, særlig innen selskapsrett, skatt, avgift og familie- og arverett.


Selskaps- og avtalerettslige aspekter

En viktig problemstilling ved et generasjonsskifte er hvordan eierskiftet kan gjennomføres innenfor rammene av avtale- og selskapsretten. Avtalerettslig er det sentralt om overføringen av virksomheten til junior skal skje mot vederlag, eller som en gavedisposisjon. Ved salg, inkludert gavesalg, anbefales det å utarbeide en aksjekjøpsavtale. Ved ren gaveoverføring bør det lages et gavebrev for å sikre tilstrekkelig dokumentasjon og notoritet.

Selskapsrettslig vil overføringsmetoden blant annet avhenge av virksomhetens selskapsform. For aksjeselskaper kan overføringen gjennomføres som ordinære aksjetransaksjoner eller via kapitalendringer, for eksempel rettede emisjoner.

En ofte brukt metode for gradvis overføring av virksomhet er å etablere ulike aksjeklasser, typisk A- og B-aksjer, ved å endre selskapets vedtekter. Dette innebærer ofte en differensiering av stemmerett og utbytterett mellom aksjeklassene. For eksempel kan vedtektene spesifisere at A-aksjer har stemmerett, mens B-aksjer ikke har det. En vanlig løsning er at senior beholder flertallet av stemmerettsaksjene, mens junior eier stemmerettsløse B-aksjer.

Et alternativ er å omstrukturere virksomheten før generasjonsskiftet. Dette kan innebære fisjon eller fusjon for å tilpasse virksomheten til den nye generasjonen, for eksempel ved å dele opp virksomhetsområder eller skille ut eiendom fra driften.


Skattemessige konsekvenser

Et generasjonsskifte kan medføre skattemessige konsekvenser både for den som overfører virksomheten og for mottakerne. Dersom aksjer overføres til junior gjennom et vanlig salg eller gavesalg, kan dette utløse gevinstbeskatning for senior. En mulig tilpasning i slike tilfeller er å begrense vederlaget til aksjenes eller virksomhetens skattemessige inngangsverdi.

Ved overføring av aksjer, virksomhet eller eiendeler som gave, utløses det imidlertid ikke skatt eller avgift for overdrageren. Mottakeren må da videreføre de skattemessige verdiene som gavegiveren har knyttet til virksomheten eller eiendelen.

Det har vært mye spekulasjon om en mulig gjeninnføring av arveavgift eller arveskatt. Enkelte politiske partier har tatt til orde for en egen arveskatt som skal være uavhengig av annen beskatning, mens andre ønsker å redusere formuesskatten i kombinasjon med innføring og økning i arveskatten. Torvik-utvalget (NOU 2022: 20) har foreslått å innføre arveskatt som en del av en slik omlegging, med redusert formuesskatt som motvekt.

Tidligere arveavgiftsregler (2013):
  • Fribeløp for alle mottakere opptil 470 000 kroner
  • Barn, foreldre: 470 000 - 800 000: 6 %. Over 800 000: 10 %
  • Øvrige mottakere:  470 000 - 800 000: 8 %. Over 800 000: 15 %
Forslag fra Torvik-utvalget:

Arv mellom 2 og 3,5 millioner kroner skal skattlegges med 6 % for barn og barnebarn, mens fjernere slektninger og andre arvtakere vil få en høyere sats. For beløp over 3,5 millioner kroner foreslår utvalget en sats på 15 % for barn og barnebarn, og 22 % for øvrige arvtakere.

Det er vanskelig å si noe sikkert om sannsynligheten for at arveskatt vil bli innført og eventuelt når, men at hvis det blir innført, så blir det antakelig innført brått og uten forvarsel for å unngå tilpasninger.


Familie- og arverettslige hensyn

I mange tilfeller oppstår det utfordringer når arvinger har ulike forventninger til hvilken rolle de skal ha i virksomheten. Det er derfor viktig å finne en balansert løsning som ivaretar interessene til både aktive og passive arvinger.

Senior har selv muligheten til å bestemme hvordan virksomheten skal overføres og til hvem, enten det skjer gjennom et ordinært salg eller som gave. Dersom overføringen skjer som gave og forskudd på arv, må dette skje i samsvar med arvelovens regler. Dette inkluderer bestemmelser om avkortning, pliktdelsarv til livsarvinger og arverett for gjenlevende ektefelle. Overføringen kan også spesifikt reguleres gjennom testament.

For eksempel kan det legges opp til at livsarvingene sikres sin pliktdelsarv, mens den arvingen som skal drive virksomheten videre, får kompensasjon i form av eierskap. Dette forutsetter en nøye vurdering av verdifastsettelse og eventuelle kontantutbetalinger til øvrige arvinger. Åpenhet og god dialog i familien er helt avgjørende for å forebygge konflikter.


Planlegging og rådgivning

En langsiktig planlegging gir mulighet til å strukturere virksomheten og optimalisere de skattemessige løsningene. Gjennom god kommunikasjon og profesjonell veiledning kan man legge grunnlaget for en bærekraftig videreføring av virksomheten – til glede både for familien og selskapet.

Senior bør vurdere sin egen økonomiske situasjon ved overdragelse. Dette kan gjøres på ulike måter, for eksempel gjennom vederlag for virksomheten, ved å beholde noen av aksjene, ved å dele ut utbytte i forkant av transaksjonen, eller ved å etablere en pensjonsordning.


Avslutning

Generasjonsskifte er en kompleks prosess som krever juridisk og økonomisk innsikt. Ved å ta hensyn til selskapsrettslige, skatte- og avgiftsmessige samt familie- og arverettslige forhold, kan man legge til rette for en smidig og rettferdig overgang. Nøkkelen ligger i god planlegging og helhetlig rådgivning.

Siden det per nå ikke finnes arveskatt, er dette et spesielt gunstig tidspunkt for å gjennomføre generasjonsskifte. Det er vanskelig å forestille seg mer fordelaktige skattemessige forhold enn de som gjelder i dag. Hvis du planlegger et generasjonsskifte i nær fremtid, kan det derfor være lurt å handle raskt. Ønsket om fortsatt kontroll kan sikres gjennom etablering av aksjeklasser.

Hvis du vurderer å gjennomføre et generasjonsskifte, er det viktig å søke bistand fra erfarne rådgivere som kan sikre at prosessen gjennomføres på en lovlig, smidig og effektiv måte,
Advokat Stian Brumoen har bred erfaring med generasjonsskifter og kan hjelpe deg med alt fra juridisk planlegging til praktisk gjennomføring. Ta kontakt i dag for en uforpliktende samtale, slik at vi sammen kan finne den beste løsningen for deg, din familie og virksomheten din.
 

Relaterte artikler

Jens-Henrik-5895

Styremedlem i Finanstilsynet

Styremedlem i Finanstilsynet
31.03.2025
Advokat Jens-Henrik Lien er oppnevnt som styremedlem i Finanstilsynet for en ny periode
readmore
_S7C1718

Høyesterett lar brygge fra 70-tallet stå

Høyesterett lar brygge fra 70-tallet stå
06.12.2024
Høyesterett konkluderte med at det «ikke var meldeplikt for brygga på det tidspunktet brygga ble oppført».
readmore
Selskapsrett

Tiltak før årsskiftet som kan redusere skattepliktig inntekt og formuesskatt for 2024

Tiltak før årsskiftet som kan redusere skattepliktig inntekt og formuesskatt for 2024
02.12.2024
For å optimalisere skatteposisjonene din før 2025 er det flere grep du kan vurdere. Blant annet kan aksjonærer justere verdsettelsestidspunkt for aksjer, realisere fradragsberettigede tap eller overføre formue for å redusere formuesskatt. Det finnes også muligheter knyttet til investeringer i gunstige spareordninger, oppstartsbedrifter og eiendom. Med riktig planlegging kan du sikre betydelige skattemessige fordeler. Advokat Stian Brumoen tilbyr bistand for å navigere disse tiltakene.
readmore